V pátek, 25. března 2022, proběhl v naší školní jídelně vegetariánský den. V současné době, kdy se hodně diskutuje o udržitelnosti naší planety a na státních úrovních se přijímají různá opatření, jsme chtěli názorně poukázat na možnosti náhrady masa. Je vědecky prokázáno, že chov dobytka zatěžuje planetu skleníkovými plyny. Snížení produkce masa může přispět k zachování planety alespoň tak, jak ji známe my, i pro příští generace.
Menu připravoval šéfkuchař Radek Daníček, obchodní specialista a kulinářský trenér Nestlé Professional. Je ambasador značky Garden Gourmet a členem světové asociace kuchařů WACS. V hromadném stravování prezentuje především zdravé stravování, se kterým má bohaté zkušenosti.
Připravil dvě menu: thajské nudličky s basmati rýží a žampionové ragú s nočky.
Slyšeli jsme různorodé reakce. Bohužel se ukazuje, že k výchově některých strávníků k lépe stravitelným pokrmům bude dlouhá cesta. Snad i náš vegetariánský den ukázal některým z nás, jak na tuto cestu nastoupit.
A nakonec připojuji jeden citát: „Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl.“